Nieuws
28 februari 2009 Beste Weisbachgangers,

De nieuwjaarsborrel annex reunie 2008 is geweest en was erg gezellig! Er gaan geruchten over een voorjaarsborrel... Altijd een goed plan, of er nu iets mee wordt gedaan of niet! Nick is ook weer begonnen met spammen, dus het komt allemaal weer steeds dichterbij. In de agenda staat precies wat wanneer plaats vindt. De pinksterexcursie, waar we van harte voor worden uitgenodigd, maar waar helaas niet onbeperkt plaats is!, voert dit jaar naar het Elbsandsteingebirge ten zuiden van Dresden, langs de Elbe. Een fantastisch gebied van spectaculair geërodeerde zandsteenformaties waarop middeleeuwse burchten gebouwd zijn en natuurlijk nog veel meer historische en argeologische zaken te vinden zijn. Deelname met eigen vervoer, carpoolen mogelijk, maar er is niet ombeperkt deelname mogelijk, omdat de excursies en onderkomen tot maximaal ong 30 personen zijn geboekt. Voor vakarcheologen wel erg interessant, hoewel de bier- en bratwurstliefhebber er wellicht ook iets van zijn of haar gading zal vinden.....
En verder natuurlijk de jaarlijkse campagne, dit jaar van omstreeks 18 juli tot en met omstreeks 2 augustus. Er is werk op de opgraving te doen. Denk dan aan de definitieve afronding van het 11-jarige projekt "Ostgraben" en andere activiteiten zoals Mauern en Verfugen. Ook is er nog werk op de Döbritzer Höhlen. Door het geringe aantal vondsten vorig jaar gaat de Uni Jena nu een geomagnetisch onderzoek doen om plaatsen te zoeken waar materiaal in holten en spleten in de rotsbodem is gespoeld. Aanwezigheid hier is geheel vrijwillig!!! zei Hubert met veel klemtoon.
For your information: opgave nog steeds graag bij mij! Het ziet er zelfs naar uit dat er een aantal nieuwen bij gaat zijn!

Gegroet maar weer!

18 januari 2009 Beste Weisbachgangers,

Na een lange periode van radiostilte hier dan eindelijk weer een enigszins bijgewerkte en weer online site! Allerhande redenen aan te voeren als excuus, waar ik jullie niet mee zal lastig vallen.

Hier is de site terug!

Enkele zaken wil ik nog onder de aandacht brengen alhier. Ze komen uit de mail van Nick, dus waarschijnlijk weet iedereen het al, maar voor de goede orde nu ook hier terug te vinden!

We kunnen nog steeds op de Wysburg aan de slag. Met Hubert is afgesproken dat de afdeling Wysburg.nl vanaf 20 juli t/m 31 juli aan de slag kan. Dit jaar zal er zoals inmiddels gebruikelijk weer een overlap met het Interteam zijn. Altijd interresant. Er zal opnieuw bij de Döbritzer Höhlen gewerkt worden. Deze keer zal er gezocht worden naar spleten in de rotsbodem waar tot grotere diepte los materiaal te vinden kan zijn. Er wordt eerst vooronderzoek gedaan om te zien of er überhaupt veelbelovende plekjes zijn. Nader bericht volgt. Verder is er nog altijd het grote Nederlandse project van de Ostgraben. Maar het moet gezegd, het einde van het echte graafwerk op de Wysburg komt langzaamaan dichterbij. Murenonderhoud, voegen en metselen zal altijd door moeten gaan.

Voor de liefhebbers is er ook dit jaar weer een Vereinsausfahrt in het Pinksterweekend. Als ik me niet vergis gaan we deze keer weer richting Harz. Altijd vol met excursies en rondleidingen en 's avonds grill en een enkel biertje. Ik ga sowieso mee (= Nick dus. Als het even kan ben ik ook wel van de partij overigens! Tzt volgt meer info)

16 maart 2008 Beste Weisbachgangers,

De meesten van jullie zullen haar wel kennen, Inge. De oudere dame op de burcht. Hoewel ze de laatste zomer niet echt actief meer aanwezig was, hoorde ze, in elk geval voor mij, toch absoluut bij Weisbach. Ook in Weisbach werd er zo over haar gedacht. Natuurlijk had ook zij haar gebruiksaanwijzing, maar die hebben we allemaal.

19 december 2007 Enkele updates/toevoegingen gedaan. Er zijn een tweetal nieuwe links, de agenda is bijgewerkt met de exacte data voor de Pinksterexcursie en het zomergraafgebeuren. Daar valt ook vast een voorproefje te nemen op de ongetwijfeld prachtige excursie naar Leipzig!

6 december 2007 De reunie was weer een groot succes! Het was reuzegezellig, druk (een nieuw record voor Nicks eettafel!) en zoals altijd voor herhaling vatbaar. Dus nu is het: op naar de nieuwjaarsborrel! Deze zal waarschijnlijk ergens in februari 2008 plaatsvinden, in Leiden. De details krijgen we nog te horen!

31 oktober 2007 Omdat ik het te druk heb, heeft Derk dit jaar gezorgd dat de reunie ook weer gehouden wordt. Hulde daarvoor. Ik zoek ook nog vrijwilligers voor de nieuwjaarsborrel. Het lijkt me namelijk leuk om die te laten circuleren! Niet elke keer bij mij thuis dus. En ik vind het een mooie traditie dus ik wil m wel handhaven. Anyway, de reunie is vastgesteld voor het weekend van 1 en 2 december, als vanouds in Huize Kieft! Houdt uw mailbox in de gaten dus!

9 september 2007 Peter heeft een youtube account aangemaakt en je kunt de film daar nu ook in lage resolutie zonder de extra's zien! Waarom zonder en laag? Vanwege de beperkingen van youtube... Ga naar Diggnuts om het te bekijken!!

1 september 2007 Beste mensen. Ja dat klinkt heel officieel! De meesten weten al alles van wat er afgelopen zomer in weisbach weer allemaal is gebeurd. Ik weet dat het gebruikelijk is dat ook hier neer te zetten, maar voor nu eens een keertje niet. Zoals je hebt kunnen zien, is er al heel lang niets aan de website gedaan. Dat komt omdat ik, webmeester, het druk heb gehad met mijn scriptie. Deze is nu af, dus wat dat betreft kan er weer wat gebeuren. De andere reden is, dat ik de website wil gaan vernieuwen. Daarvoor wil ik samen met Peter, onze filmregisseur, om de tafel gaan zitten. Het kan dus zijn dat je voorlopig alsnog niets ziet veranderen op de site! Ik heb wel de countdownteller opnieuw ingesteld. En mogelijk pas ik van de week de agenda nog even aan. Excuses voor het lange wachten, zowel voor de afgelopen tijd als voor de komende tijd! Er wordt hard gewerkt!

Janneke

12 april 2007 HOERA! Nee ik bedoel natuurlijk niet dat er een nieuw prinsesje is geboren, hoewel dat leuk is voor de ouders. En ik bedoel ook niet dat het hier heerlijk weer is (ik heb de 20+ op mijn balkon al weer ruim gehaald). Nee, ik bedoel dat de NJBG de inschrijving voor de Zomerkampen sinds pasen heeft geopend!
Dit stond helaas niet meteen op de website omdat ik even door computeromstandigheden niet kon uploaden. Maar nu staat het er dan toch!29 maart 2007 De zomertijd is weer ingegaan, het is al een paar dagen prachtig weer, de countdownteller heeft het over nog slechts 106 dagen tot aan Weisbach, en Nick heeft al weer van zich laten horen... Kortom: De zomer is in aantocht!

Dit is natuurlijk niet het enige nieuws! Het goede nieuws is dat het e-i-n-d-e-l-i-j-k gelukt is www.wysburg.nl te registreren! Ga je op dit moment daar naar toe, dan krijg je nog een 'doorverwijspagina' maar op termijn is het natuurlijk de bedoeling dat de site er 'rechtstreeks' is te zien! Maar het is dus nu makkelijker dan ooit te onthouden... ga gewoon naar wysburg.nl , waar je ook bent!

24 februari 2007 Inmiddels een paar weken geleden werd een zeer succesvolle nieuwjaarsborrel gehouden. Het was gezellig, er was genoeg te eten en te drinken, en de vraag die werd gesteld was: " "

De webmeester kan zelf vooral niet wachten tot het volgende graafkamp er is (je kunt zelf zien hoe lang dat nog duurt), maar zij heeft al vast wat ingegraven in haar eigen woonplaats. Vandaar de updateloosheid van de afgelopen weken. Het resulteerde in een baantje, dus vrijwilligerswerk is altijd ergens goed voor!

27 januari 2007 Diverse kleine berichten van het Weisbachfront, die niet allemaal even leuk zijn.
Allereerst zijn we een trouwe Weisbach bezoeker kwijt. In jullie mailbox hebben jullie allemaal kunnen lezen dat ik het nu over onze trouwe Sarah heb. We zullen haar missen!

12 januari 2007 Natuurlijk nogmaals een gelukkig en succesvol graversjaar toegewenst! Zoals je in je mailbox al hebt kunnen lezen, en ook in de agenda en op de NJBG-site hebt kunnen zien, is er een heuse nieuwjaarsborrel gepland! Op 10 februari is iedereen van harte welkom vanaf een uur of 4 bij mij thuis. Geef het me wel even door alsjeblieft!! En denk er aan dat je zelf wat te drinken en te snoepen ofzo meeneemt. Trouwens, tijdens deze nieuwjaarsborrel worden ook eindelijk de foto-cd's uitgedeeld! Vergeet dus vooral niet te komen!

Verder is er nieuws over het registratie probleem. Dat blijkt na lang speuren niet bij de sidn te liggen, maar bij het bedrijfje dat de stap ervoor regelt. Daar zit een fout in de database. Het verhaal is dus nog niet afgelopen en er is nog steeds hoop!

En dat was het weer voor even!
Tot ziens op de nieuwjaarsborrel?

27 november 2006 Na een wat update-loze periode hier dan weer nieuws van het front! Webmeester is ziek geweest en heeft het druk gehad met zoeken en vinden van een baan, maar het gaat weer goed, en er is dus weer tijd voor deze site!
Afgelopen weekend vond de reunie van het zomerkamp plaats. Deze was zeer geslaagd! Hij week een beetje af van voorgaande jaren in zoverre, dat echt iedereen er was, echt iedereen vertraging had en er voor de zondag geen lange wandeling op het programma stond. Daar tegenover staat dan wel dat het supergezellig was en iedereen weer zin heeft in het komende Weisbach jaar! Minpuntje, ook weer door ziekte van schrijver dezes, was het ontbreken van de foto-cd's. Maar hieraan zal gestaag verder gewerkt worden. Jullie bestellingen staan.
Ander slecht nieuws is het feit dat de stichting internet domein registratie nederland problemen heeft met het registreren van elk adres in mijn woonplaats en dat er dus kennelijk een fout zit in hun database bestand. We zullen het dus vooralsnog met het adres op deze .tk site moeten doen. Er wordt wel aan gewerkt, er wordt namelijk contact gezocht met die stichting.

En meer nieuws is er niet op dit moment!
oktober 2006 HOERA! De eigen server draait! En eigenlijk best naar behoren. Nu maar hopen dat niet iedereen tegelijk de site bezoekt, want dan heb ik geen internet meer over zeg maar. Binnenkort ook: Een geregistreerd domein. Dat laatste kost natuurlijk geld, net als het dag en nacht aan hebben staan van een computer die als server dienst doet. Bestel dus, voor degenen die dat nog niet gedaan hebben!, de cd's met foto's! Daarmee betaal je mee aan de kosten van de server!
augustus 2006 De updates zijn erg laat. Dat komt omdat degene die de webstek beheert er voor mij onverwacht een week niet was. Ik kan en mag zelf niet updaten naar de server (iets met rechten en logins zeg maar). Dit is natuurlijk een niet zo handige situatie, en daarom zal er hard gewerkt worden aan een eigen server. Dit neemt natuurlijk ook de nodige tijd in beslag, maar het zal uiteindelijk lukken. Als die eigen server er is, zal ook een geregistreerd, reclamevrijdomein niet lang meer op zich laten wachten! Jullie horen nog van me!
augustus 2006 Het zomerkamp is weer geslaagd en voorbij. Ik citeer Nick Kieft, die altijd prachtige samenvattingen rondmailt:
Beste Opgravers (in spé),

We zijn alweer een weekje terug van de opgraving. Degenen die er twee weken hebben gewerkt hebben het erg warm, heel erg warm gehad. Desondanks is er vlijtig gewerkt. Ilona heeft zich verdienstelijk gemaakt met het inmeten en tekenen van een aantal profielen. Ook Maartje en Reinier waren hierbij betrokken. Verder werd er aan de westmuur verder gegraven en kwamen vooral veel stukken ijzer tevoorschijn, die ook nog in uitzonderlijk goede staat waren. Thomas Queck heeft het instituut in Weimar opdracht gegeven om de bodem te analyseren om te zien hoe het ijzer zo goed geconserveerd werd. Verder is de blijdekogel die we vorig jaar vonden gelicht, nadat hij uitvoerig met de lagen eromheen in kaart is gebracht. Ook in de Ostgraben is weer verder gewerkt en hier kwamen voor het eerst in de vele jaren die we hier bezig waren, scherven en spijkers tevoorschijn. Op een aantal stukken ijzer bleken ook nog stukken hout te zitten. Meubelstukken misschien?

Verder was er gedurende anderhalve week een Internationale groep, die na verloop van tijd wat losser werd. Toch zaten er aan paar oesterachtige types tussen. Heel los was de Engelsman Jon, die zich zo goed bij ons nederlanders thuisvoelde dat hij tot zondag 30 juli bij ons bleef. Great fun!

Op 23 juli gingen we per trein naar Weimar. Warm, maar dankzij het Schönes Wochenendeticket heel goed te doen. Door de hoge temperaturen werkten we van 8 tot 1 uur. Daarna middageten bij Sabine en dan vrij van beweging, lees Stausee. Op het geboed van barbecues was het de eerste week rustig. Hubert was op zaterdag 22 jarig en dat was aanleiding voor hem om op maandag 24 een ouderwetse grill bij het ferienheim te organiseren. Inmiddels waren de meeste bekende Duitsers ook aangekomen om op de opgraving te werken. Ouderwetse gezelligheid dus. De volgende dag zijn Edith en ik ertussenuit geknepen naar Dresden en onze vrienden in Jena. Woensdag is het grootste deel van de groep met Thomas Queck aan het wandelen geweest door ongerepte natuur en natuurlijk een burchtruïne. Vrijdag verschenen de eerste reunisten vanuit Nederland, waarbij er zeer verrast door ondergetekende werd gekeken. Helaas slaagden sommigen die zich aangemeld hadden er toch niet in om de lange reis naar Weisbach te ondernemen.

En toen ging het langzamerhand richting het 20-jarige jubileum van de opgraving. Op zaterdag 29 vertrokken we grotendeels in maliënkolders en mantels met het Wysburg-wapen om half drie naar de burcht. Daar verzamelden een kleine honderd mensen zich voor koffie met koek (of keukens volgens Lorian) en toespraken van Hubert en de burgemeester van remptendorf. Die stonden hartverwarmend stil bij de zestienjarige bijdrage vanuit Nederland an de opgraving. Welgemeende en warme woorden die vergezeld gingen van een fles bubbels en een boek over burchten en kastelen. Als de bubbels gekoeld zijn zal ik in gedachten een dronk op jullie allemaal uitbrengen en je danken voor jullie enthousiasme en inzet in de afgelopen jaren. (Degenen die nu vastbesloten zijn om volgend jaar nu echt voor het eerste mee tegaan, inbegrepen). Daarna blijdeschieten en vervolgens draaide er weer een speenvarken aan het spit in de prachtige tuin achter het Ferienheim. 's Avonds was er een eenmansbandje van iemand die echt uitstekend Ierse Schotse en Amerikaanse folkmusic speelde. Reuze gezellig. En er was een prijsvraag naar het juiste gewicht van de blijdekogel, was 73,8 kg.

Restte nog de thuisreis, waarbij Derk onderweg met Ilona en Janneke de trein moest nemen omdat zijn bejaarde BMW de geest gaf. Inmiddels blijkt de schade gelukkig minimaal te zijn, dus zal hij binnenkort weer aan het verkeer deel kunnen nemen.

Tot zover deze update. Het was weer erg gezellig en onderhoudend.

Volgend jaar zijn we er weer gedurende de laatste twee weken van Juli. Noteren dus.

Nick Kieft
4 juni 2006 De kennismakingsdag voor de "NJBG"-groep is vastgesteld! Op zaterdag 17 juni komen we bij elkaar om naast kennis te maken ook over geld en vervoer te praten. Daarnaast maken we een stadswandeling door Vianen! Omdat het de 17e in Vianen ook Oldtimerdag is, is er in het centrum van alles meer te beleven! Voor de liefhebbers: kijk op oldtimerdagvianen.nl !
25 mei 2006 Bij Derk Dijk vallen nu ook troffeltjes te bestellen. Op dit moment is alleen de Engelse Kloon leverbaar, maar dat zal binnenkort wellicht anders worden! (lees ook "De Troffel" via het menu hier naast) Kun je niet wachten op de echte, dan kun je [hier] de Engelse Kloon bestellen.
14 mei 2006 Derk Dijk laat eenieder weten dat er weer een prachtig souvenirtje te halen valt dit jaar. Geen 'lousy t-shirt' dit jaar maar een heus handgemaakt 100% leren polsbandje met herinneringstekst!


Verkrijgbaar van de zomer ter plaatse voor het luttele bedrag van 2 euro! een goede reden om te komen!
Ben je bang dat ze als warme broodjes over de toonbank gaan en jij er net te laat bij bent? Zorg dan dat je er één bij Derk reserveert. Dat kan via de mail! (klik hier)
20 april 2006 Hoewel het misschien niet zo opvalt, wordt er achter de schermen druk gewerkt en geregeld voor wéér een geslaagd Weisbach jaar. Althans, niet opvallen... de meesten van jullie zullen inmiddels wel gespamd zijn door Nick of Janneke...! De inschrijving staat uiteraard nog steeds open bij de NJBG, maar wees er snel bij want het aantal NJBG plekken is beperkt.
04 april 2006 Hoera! Voor de NJBG-ers onder ons: je kunt je nu inschrijven voor de zomerkampen, en dus óók voor WEISBACH! Je vind het inschrijfformulier [hier] en je dient dit op te sturen naar de NJBG (en dus niet naar Janneke).
19 november 2005 Er zijn weer nieuwe berichten omtrent de komende zomer. Nick heeft ons allemaal al wel gemaild, maar voor de helderheid ook nog maar even hier:
Graven en Reuneren in 2006

Hoe jammer het ook is, maar afgezien van degenen onder jullie die met de njbg meekomen, is er in juli volgend jaar geen mogelijkheid om op de opgraving mee te werken. Er zijn dan namelijk al pakweg 10 njbg-ers, 9 mensen van het IWC en zeven andere Nederlanders die voor het eerst met de opgraving willen meedoen. Verder zal de naderende reunie ook nog wel wat Duitse oudgedienden naar Weisbach lokken. Wil je toch aan de slag dan kan dat ná de reunie, dus begin augustus wel.

Dus gaat het in hoofdzaak om deelname aan de reunie. Het zou prachtig zijn als ik voor het einde van het jaar aan Hubert kan melden hoeveel mensen er (ongeveer) vanuit Nederland zullen komen. Natuurlijk kunnen er achteraf nog mensen bijkomen of afvallen, maar het is met het oog op de accommodatie echt nodig dat we snel wat naders weten.

Laat me voor de kerst weten of je kunt komen of niet. Laat me dus in elk geval weten wat je doet.

Verder heb ik iets gesuggereerd over muzikale bijdragen. Van Aldert van der Stoel weet ik dat hij in een bandje speelt dat (bijna) geheel uit oud-opgravers bestaat. Hoe is het mogelijk! Zij gaan kijken of er iets opgezet kan worden. Verder spelen Redmer Reiffers en Derk Dijk een wrede gitaar. Martijn Weesma en Robbie Grijpstra kunnen ook nog iets. Kunnen jullie de koppen misschien bij elkaar steken en zien wat er mogelijk is? Een ding is zeker, we komen de zaal niet uit zonder de Schlager "Leckere Bratwurst". Daar wordt nog ieder jaar door menige Duitser met vochtige ogen aan herinnerd. Kom op jongens, laten we als Nederlanders een spektakel opzetten.

Dan heb ik enige tijd geleden een suggestie gedaan om een t-shirt met Hubert als Cartoon te bedenken. Heeft iemand talent en een idee? Laat horen.

Dus, aan de slag en ik wacht met spanning op jullie berichten!
Groeten,
Nick
17 oktober 2005 Afgelopen weekend hadden we de reunie van het zomerkamp 2005. In het prachtige Stootshoorn, bij Nick thuis... Het weer was fantastisch, de stemming ook, en het eten viel ook in de smaak. En: bijna iedereen was aanwezig! Tijdens dit weekend heeft Nick de data bekend gemaakt voor de Reunie van 20 jaar opgravingen op de Wysburg, en deze vallen in het laatste weekend van het zomerkamp 2006: 29 en 30 juli 2006.
23 augustus 2005 Aangezien er nu zoveel nieuws is over het Lustrum van komende zomer, is er nu een aparte pagina LUSTRUM aangemaakt.
23 augustus 2005 Nick is met Edith en teckels afgereisd naar Weisbach voor de jaarlijkse bijeenkomst van de Burgverein. Een kort verslag van wat er is besproken over het afgelopen seizoen.
Enkele punten uit de jaarvergadering van de Burgverein op 20 augustus 2005.

In 2004 heeft het land Thüringen opnieuw de kosten van eten en onderdak van de vrijwilligers gesubsidieerd, zodat de Burgverein daarvoor geen onkosten hoefde te maken. De verwachting is dat ook in 2005 geld voor deze doelen zal worden ontvangen.

Voor het graafseizoen 2005 is geprobeerd om de vrijwilligers weer eens interessante dingen te laten vinden. In de afgelopen jaren is er wel veel werk verzet, maar viel het met de krenten in de pap nog wel eens tegen. De aanpak van dit jaar is een groot succes geweest! Het vrijleggen van de westelijke (of noordelijke?) muur van de voorburcht bracht een groot aantal bijzondere vondsten aan het licht. In de eerste plaats was er de vondst van een oven, mogelijk van een smidsvuur. Aanwijzingen voor de verwerking van ijzer vormen de grote hoeveelheden ijzeren voorwerpen die in de onmiddellijke omgeving werden gevonden. Dan is er een bouwkundig raadsel gevonden ter hoogte van de ingangspoort van de voorburcht. Hier loopt een stuk muur op een vreemde manier dood en lijkt de zijmuur van de burcht op een ongebruikelijke manier met de muur waarin de poort zat, te zijn verbonden. En tenslotte was er de geheel onverwachte vondst van een forse blijdekogel. Deze is nog steeds aanleiding tot veel speculaties. Zijn er twee blijden ingezet? Waarschijnlijk niet, want veel te duur. Is een blijde tijdens de belegering anders gericht? Waarschijnlijk niet, want veel te tijdrovend. Zijn er meerdere belegeringen geweest? Waarschijnlijk niet, want men zal de burcht na een kostbare belegering echt wel goed gesloopt hebben. Kortom, er valt nog wat uit te leggen. Overigens schijnt er rondom de blijdekogel een nieuwe legende te zijn ontstaan als zou ene Nick Kieft bijzonder gefrustreerd zijn dat híj die kogel niet heeft gevonden. Tijdens de vergadering heeft hij deze mythevorming met kracht bestreden, maar helaas blijken meeste Thüringers nogal een bijgelovig volkje...

Door zijn lichamelijke tegenslag heeft opgravingsleider Hubert Rossbach zich thuis bezig gehouden met de banen die de afgeschoten blijdekogels hebben beschreven. Dat was mede mogelijk omdat veel kaartmateriaal van de opgraving inmiddels is gedigitaliseerd, zodat vergelijkingen makkelijker gemaakt kunnen worden. Door vindplaatsen van kogels aan de toenmalige bebouwing van de burcht te koppelen kon hij de mogelijke plaats waar de blijde heeft gestaan construeren. Vervolgens heeft hij luchtfoto's (sommige tijdens WO 2 door de geallieerden gemaakt) bekeken en vond daar een verstoring op de berg aan de overkant op een andere plaats dan men altijd heeft gedacht. Helaas stonden er vervaarlijke koeien met lange horens in de wei, zodat Hubert maar even wacht tot die weg zijn om het gebiedje ter plaatse te onderzoeken. Dit is natuurlijk ook een prachtige vondst.

Al met al was 2005, ondanks het ongeluk van Hubert, een zeer succesvol jaar. De vereniging bedankt dan ook iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen hartelijk.
13 augustus 2005 Ja, Meliantha heeft haar foto's online gezet! Ga allemaal kijken!
Ja, ik wil de foto's zien!!
9 augustus 2005 Nieuws van het t-shirt front....: de mail van Derk!
Wysboeren, Wysburgers en Wysbuitenlui,

Na het succes van de Ostgraben-shirts van dit jaar heb ik er wel zin in om voor 2006 weer een limited edition graafshirt in elkaar te fritsen. Maar! Voor de '05-shirts lag het onderwerp na de graaftour van '04 voor de hand. Nu is dat minder... Kortom: HELP!

Wat nu te doen?? Stuur mij vanaf nu voorstellen en eventueel ontwerpen voor het shirt van 2006. Over de selectie moeten we het nog maar even hebben -> voorlopig stel ik voor een selectievrijwilliger cq. jury aan te wijzen, en de winnaar zijn danwel haar shirt cadeau te doen. Zoiets. Maar ik l*l ook maar naar dat ik verstand heb ;-)

Dus als je inspi voelt opborrelen, vuur maar alvast raak!! Dan hebben we nu ook de tijd om bij de drukker te zeiken over drukfouten :P

Süße Grüße,

Derk

4 augustus 2005 Volgend jaar is het 20 jaar geleden dat in Weisbach begonnen werd met het opgraven van de Wysburg. Natuurlijk gaat daar aandacht aan besteed worden! Aangezien er ook al weer 15 jaar door Nederland wordt meegegraven, is het leuk als wij hier ook aandacht aan besteden. Let daarom goed op je mailbox, want Nick heeft wellicht nog wat ideeen te spuien!
4 augustus 2005

De campagne van 2005 was weer een groot succes. Hoewel Hubert dankzij een auto-ongeluk ons niet kon bijstaan op de manier die hij en wij prettig gevonden zouden hebben, hebben we toch een goede periode gehad, met een aantal leuke vondsten. Ik citeer de mail van Nick maar even!


Hallo opgravers en aanverwante belangstellenden,

Gisteren zijn we weer behouden teruggekeerd na onze vijftiende graafexpeditie. Dit jaar waren er negen Nederlanders op de burcht actief. De eerste week samen met een, opnieuw erg leuke, internationale groep en daarna stonden we er alleen voor. Ook van Duitse zijde waren er maar enkelen aanwezig. Hubert moest vaak naar dokter en/of fysiotherapeut en kon daardoor maar een paar keer op de burcht verschijnen. Thomas Queck heeft een dag meegewerkt en kwam in de weekends nog even langs. Verder waren er Napoleon en de andere Mario, tegenwoordig ook Maurio genoemd, vanwege zijn metselwerk. Daarnaast was Ralf Stemmler de hele tijd aanwezig. Hij zorgde twee keer voor de gebruikelijke grill met Rostbrätel, Bratwurst en Bauchspeck.

We waren ditmaal aan het werk langs de westmuur van de voorburcht, daar waar altijd het gereedschapsschuurtje stond. Hier hebben we een aantal belangwekkende ontdekkingen gedaan. Om te beginnen ontdekten we een Backhaus of iets dat misschien een smederij of zo was. Vergloeide stenen, houtskool, maar vooral heel veel ijzerwaren, zoals spijkers, messen en enkele Armbrustbolzen doen vermoeden dat er een metaalwerkplaats was. Daarnaast hebben we weer zeer veel scherven gevonden en ook het aantal botten, meest van varkens en runderen, was groot. Verder werd een bouwkundig merkwaardige muur bij de toegangspoort van de voorburcht gevonden. De klap op de vuurpijl kwam afgelopen donderdag, toren Meliantha en Han, beide voor het eerst in Weisbach, een sensationele vondst deden. Ze vonden voor het eerst sinds vele jaren weer een blijdekogel! Deze kogel ligt zeker 30 meter van de plaats bij de kernburcht waar de overige kogels zijn gevonden. Bovendien lijkt hij anders van samenstelling te zijn dan de eerder gevonden kogels. Deze vondst roept vele vragen op en leidde tot stevige speculaties over wat er gebeurd kan zijn.

Naast het graafwerk is er natuurlijk ook weer veel "Kultur gemacht". Leisteenmijn in Lehesten, Heimatmuseum in Reitzengeschwenda, Erfurt en de kloosterruïne Paulinzella, Saalfeld en het grensmuseum Mödlareuth. In klein comité ook nog de Heidecksburg in Rudolstadt en de burcht Greifenstein bij Bad Blankenburg (met roofvogelshow).

Het Ferienheim is inmiddels vrijwel geheel gerenoveerd. Degenen die de laatste jaren niet in Weisbach zijn geweest zullen hun ogen niet geloven. Alles nieuw, sanitair, schilderwerk, verlichting, vensters enz. is gemoderniseerd. Het hele gebouw is vanbuiten nu vrolijk geel met wit geschilderd en de tuin waar we in de eerste jaren hebben gekampeerd is nu schitterend aangelegd. Alleen het zwembad wacht nog op een opknapbeurt.

In het Ferienheim is nu geen kookgelegenheid meer. Daarom kunen we nu gebruik maken van de Gaststätte van Sabine, die voor € 2,- p.p. een uitgebreid ontbijt serveert.

Tot zover deze summiere beschrijving van ons bezoek.

4 augustus 2005 Up and Running!
Janneke