Agendadetail

Zomerexcursie naar Leipzig


In het weekend tussen onze twee graafweken proberen we altijd met de hele groep een leuke en interessante excursie te maken. Na Paulinzella en Erfurt, Saalfeld en twee keer Weimar, moesten we maar eens naar een andere bestemming uitkijken.

Mijn voorstel is: Leipzig. We kunnen er met de trein heen en kunnen rond een uur of 8 weer terug in Saalfeld zijn. We kunnen als vanouds weer gebruik maken van het Schönes Wochenendeticket, waardoor de reiskosten maar een paar Euro pp zullen zijn.

Leipzig is een oude handelsstad die in de Middeleeuwen al tot de belangrijkste van Duitsland hoorde. In 1419 werd het – na Heidelberg – de tweede universiteitsstad van Duitsland. Heel veel groten van de Europese cultuur en geschiedenis hebben hier gestudeerd. Als centrum van welvaart en cultuur kwamen ook vele andere grootheden naar leipzig. Een van het was Johann Sebastian Bach die er 27 jaar tot zijn dood in 1750 werkte als koordirigent van het Thomaner jongenskoor. In deze 27 jaren componeerde Bach zijn beroemdste werken.

In 1813 werd in de bloedigste veldslag uit de geschiedenis tot dan toe, Napoleon verslagen door de legers van Zweden, Pruisen, Rusland en Oostenrijk. Een imposant monument herinnert daar aan.

In de nazi-tijd was Leipzig een van de zeldzame haarden van verzet. De burgemeester Goerdeler richtte een verzetsgroep op waaruit in 1944 de beroemde en beruchte bomaanslag op Hitler voortkwam. Tijdens de oorlog werd Leipzig een aantal keren zwaar gebombardeerd. Na de oorlog lag het in de communistische DDR en moest volgens de toenmalige heersers een futuristische stad worden. De nieuwbouplannen stuitten echter op hardnekkig verzet van de bevolking. Leipzig werd zodoende een stad waar de heersers van de DDR nooit vat op kregen. Al in 1980 begon in de Nicolaikirche het Maandagavondgebed voor de vrede. Dat groeide in 1989 uit tot de massale Montagsdemonstrationen die uiteindelijk honderdduizenden mensen op de straat brachten en de DDR ten val brachten. Sindsdien heet Leipzig “Heldenstadt Leipzig.” Een welverdiende eretitel.

Na de “Wende” is Leipzig het toneel van een enorme restauratie- en nieuwbouwgolf. Bijzonder spectaculair wordt het nieuwe hoofdgebouw van de universiteit dat door het Nederlandse architectenbureau van Erick van Eegeraat is ontworpen.

We kunnen een stadswandeling maken waarin ik jullie een aantal hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad kan laten zien. Daarna kan iedereen op eigen gelegenheid de stad in gaan. Je kan dan naar de schitterende musea gaan of bijvoorbeeld het kolossale en ongelooflijk indrukwekkende winkelcentrum in het Hauptbahnhof bezoeken.

Daarnaast is er de mogelijkheid om in de Thomaskirche, waar Bach koordirigent was, een muzikale kerkdienst bij te wonen.

Kortom, een uitstapje met voor elk wat wils.


Nick Kieft

Voor wie iets meer weten wil: Leipzig in Wikipedia


Terug naar de agenda


Neues Rathaus